Promosi Kesehatan Daun Katuk Untuk Peningkatan Produksi Asi Terhadap Pengetahuan Ibu Nifas
Abstract
Background : Failure to give breast milk by the mother, among others, the mother feels tired due to the delivery process, the milk does not come out, the milk production is low, or the mother reasons that she has never given exclusive breastfeeding. Katuk leaves (Sauropus Androgynus L'Merr) is a lactagogue plant that can increase milk production. Purpose : Knowing the effect of health promotion of katuk leaves to increase milk production on the knowledge of postpartum mothers in the Kauditan Health Center, North Minahasa Regency. Method : This research design uses the method Quasi-experimental design with a one-group pretest-posttest to compare before and after the experiment was carried out with 33 samples, taking samples by means of non-probability sampling. Data collection used a questionnaire containing a number of written questions. The experiment used counseling methods for postpartum mothers. Data analysis used the Wilcoxon test with significance. Results : shows that health promotion of katuk leaves to increase milk production can affect the knowledge of postpartum mothers in the working area of the Kauditan Health Center, North Minahasa Regency. Recommendations for postpartum mothers can apply by consuming katuk leaves to help increase milk production.
Downloads
References
2. Susandijani. Prematur Penyebab Terbesar Kematian Bayi, Intip Solusinya [Internet]. Tempo. 2017. Available from: https://gaya.tempo.co/read/1034149/prematur-penyebab-terbesar-kematian-bayi-intip-solusinya
3. Ermalena MHS, RI W. Indikator Kesehatan SDGs di Indonesia. 4th ICTOH, Jakarta. 2017;
4. Ombudsman R I. Laporan tahunan 2015. Jakarta Ombudsman Republik Indones. 2016;
5. Kementrian Kesehatan RI. PROFIL KESEHATAN INDONESIA TAHUN 2015. Jakarta: Kementrian Kesehatan RI; 2016.
6. Dinas Kesehatan Propinsi Sulawesi Utara. Profil Kesehatan Propinsi Sulawesi Utara 2015. Manado Dinas Kesehatan Propinsi Sulawesi Utara. 2017;
7. Dinas Kesehatan Kabupaten Minahasa Utara. Profil Dinas Kesehatan Kabupaten Minahasa Utara. Minahasa Utara: Dinas Kesehatan Kabupaten Minahasa Utara; 2018.
8. Puskesmas Kauditan. Provil Puskesmas Kauditan Kabupaten Minahasa Utara. Minahasa Utara: Puskesmas Kauditan; 2017.
9. Dinas Kesehatan Provinsi Lampung. Menkes: Menyusui Bukan Hanya Kesehatan Fisik, Kecerdasan IQ, Namun Juga Kesehatan Mental [Internet]. dinkes.lampungprov.go.id. 2016. Available from: https://dinkes.lampungprov.go.id/menkes-menyusui-bukan-hanya-kesehatan-fisik-kecerdasan-iq-namun-juga-kesehatan-mental/
10. Pollard M. Asuhan Berbasis Bukti. EGC. Jakarta: EGC; 2016.
11. Santoso U. Katuk, tumbuhan multi khasiat. Bengkulu Badan Penerbit Fak Pertan Unib. 2014;
12. Priyoto TS. Perilaku dalam kesehatan. Yogyakarta Nuha Med. 2014;
13. Wawan A, Dewi M. Teori dan Pengukuran Pengetahuan, Sikap dan Perilaku Manusia. Cetakan ke. Yogyakarta: Nuha Medika; 2011.
14. Baequny A, Hidayati S. Efektivitas Minum Jamu (Ramuan Daun Katuk, Kunyit, Lempuyangan, Asem jawa) terhadap Produksi ASI pada Ibu Nifas. Pena J Ilmu Pengetah dan Teknol. 2016;30(1):51–8.
15. Maryam S. Promosi kesehatan dalam pelayanan kebidanan. In Jakarta: EGC; 2014.
16. Istikhomah H, Johar SA. Gambaran Pengetahuan Ibu Menyusui tentang Daun Katuk sebagai Pelancar ASI di BPM Benis Jayanto Ceper Klaten. J Kebidanan Indones. 2016;7(1).
17. Pratiwi D. Literatur Review Terapi Pijat untuk Peningkatan Berat Badan pada Bayi Prematur dan atau Berat Badan Lahir Rendah (BBLR). JIDAN (Jurnal Ilm Bidan). 2021;8(2):50–8.
18. Mutiara E. Analisis Uji Biologis Biskuit Daun Katuk Pelancar ASI Sebagai Makanan Tambahan Ibu Menyusui. J Penelit Saintika. 2016;16(2):30–6.
19. Sadjiman T, Sja’bani M, Zulaela Z. Effectiveness of the Sauropus androgynus (L.) Merr leaf Extract in Increasing Mother’s Breast Milk Production. Media Penelit dan Pengemb Kesehat. 2004;14(3):156600.
20. Nindiyaningrum RA. Pengaruh Pemberian Ekstrak Daun Katuk terhadap Produksi ASI pada Ibu Post Partum. J Ilmu Keperawatan dan Kebidanan. 2014;1(6).
21. Suyanto S, Ummi S. Riset Kebidanan Metodologi dan Aplikasi. Yogyakarta: Mitra Cendekia. 2009;
22. Kristina NN, Siti FS. Pemanfaatan Tanaman Kelor (Moringa Oleifera) untuk Meningkatkan Produksi Air Susu Ibu. War Penelit dan Pengemb Tanam Ind. 2014;20(3):26–9.
23. Pratiwi D, Ismail D, Mufdlilah M, Cholsakhon P. The Effect of Health Education on Mother’s Knowledge Attitudes and Behavior in Giving Care to Low Birth Weight Babies. J Info Kesehat. 2021;19(2):97–109.
24. Suwanti E, Kuswati K. Pengaruh Konsumsi Ekstrak Daun Katuk terhadap Kecukupan ASI pada Ibu Menyusui di Klaten. Interes J Ilmu Kesehat. 2016;5(2).
25. Ngadiarti I, Muntikah M, Damayanti D. Pengaruh Pemberian Minuman Campuran Daun Katuk, Daun Pepaya, dan Kacang Hijau terhadap Produksi ASI dan Berat Badan Bayi Mencit. AcTion Aceh Nutr J. 2021;6(2):147–55.
26. Astuti H. Efektifitas Jantung Pisang dan Daun Katuk terhadap Produksi ASI pada Ibu Menyusui di Desa Teluk Kiambang Wilayah Kerja Puskesmas Tempuling Kecamatan Tempuling Kabupaten Indragiri Hilir. Selodang Mayang J Ilm Badan Perenc Pembang Drh Kabupaten