Asupan Telur Ayam Rebus Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil

  • Femmy Keintjem Poltekkes Kemenkes Manado
  • Yusupin Muyono Essing Poltekkes Kemenkes Manado
  • Sjenny Olga Tuju Poltekkes Kemenkes Manado
  • Robin Dompas Poltekkes Kemenkes Manado
  • Anita Lontaan Poltekkes Kemenkes Manado
Keywords: Boiled chicken eggs; Hemoglobin levels; Expectant mother

Abstract

Background: One of the biggest causes of maternal mortality is bleeding due to anemia. Pregnancy makes big changes to the body of a pregnant woman, one of the changes that occurs is the hematological system. Purpose : this study was to determine the effect of intake of boiled chicken eggs on increasing hemoglobin levels in pregnant women at the Melonguane Health Center, Talaud Islands District. Method : This type of research is quasi experiment using pre test-post test with one group design which was carried out on 19 samples determined by purposive sampling. Collecting data using a pre-test post-test checklist observation sheet and an observation checklist sheet for giving boiled chicken eggs. Data analysis used the Wilcoxon with a significance p value <0.05. Results:  test Wilcoxon showed the effect of consuming boiled chicken eggs on a significant increase in hemoglobin levels of pregnant women with a ρ value of 0.001 <0.05. The average difference in hemoglobin levels before and after the intervention was 1.13. It is recommended that pregnant women consume boiled chicken eggs to help improve nutritional status in preventing anemia in pregnant women.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Badan Pusat Statistik Indonesia.. Indonesia Dalam Angka. Jakarta 2013
2. Kemenkes RI,. Profil Kesehatan Indonesia. Jakarta. 2016
3. Fitriyani & Sofiana Juni. Pengaruh Komsumsi Telur Rebus Dan tablet FE Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil Trimester III Dengan Anemia Di BPM Maunah Kabupaten Kebumen. Karya Tulis Ilmiah. (Hal 2). 2017
4. Tetty Junita Purba, GF Gustina Siregar, Peny Ariani, Putri Ayu Yessy Ariescha, Kristin Natalia Napitupulu. Konsumsi Telur Ayam Rebus Terhadap Peningkatan Kadar Haemoglobin Ibu Hamil Trimester III Di Puskesmas Simarmatakabupaten. Jurnal Penelitian Kebidanan & Kespro Vol. 3 No. 1. 2021
5. Dinkes Kabupaten Kepulauan. Profil Puskesmas Melonguane Kabupaten Kepulauan Talaud. 2017
6. Puskesmas Melonguane. Data Register Puskesmas Melonguane Kabupaten Kepulauan Talaud. 201.
7. Anwar. F & Khomsan. A.. Sehat Itu Mudah Diwujudkan Hidup Sehat Dengan Makanan Tepat. Mizon Publika. Jakarta Selatan. 2009.
8. Sugita & Supiati. Pengaruh Komsumsi Telur Ayam Rebus Terhadap Peningkatan Kadar Hb Pada Ibu Hamil Trimester II di BPM Wilayah Kerja Puskesmas Klaten Tengah. Jurnal terpadu Ilmu Kesehatan, Volume 5, Nomor 2 (Hal. 218). 2016
9. Sulistyaningsih. Metodologi Penelitian Kebidanan Kuantitatif-Kualitatif,Cetakan Pertama, Graha Ilmu, Yogyakarta. 2011
10. Nurhidayati, Rohmah Dyah, et al. Analisis faktor penyebab terjadinya anemia pada ibu hamil diwilayah kerja puskesmas tawangsari kabupaten sukoharjo. 2013. PhD Thesis. Universitas Muhammadiyah Surakarta.
11. Puspitarani, Hubungan Perawatan Perineum Dengan Kesembuhan Pada Ibu Nifas Hari Ke Enam Di Bidan Praktek Swasta (BPS) Ny. Sri Suhersi Mojokerto Kedawung Sragen. Karya Tulis Ilmiah. D IV Kebidanan Fakultas Kedokteran Universitas Sebelas Maret Surakarta, 2010.
12. Pratiwi, M. A & Fatimah. Patologi Kehamilan Memahami Berbagai Penyakit & Komplikasi Kehamilan. Pustaka Baru Press, Yogyakarta. 2019.
13. Siswi Wulandari. Pengaruh Konsumsi Telur Ayam Kampung Rebus Terhadap Perubahan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil Trimester III Di Kediri. Jurnal Bidan Komunitas Vol. 4 No.1. 2019
14. Vera Iriani Abdullah, Titik Hafya Nur Fauziyah, Ariani Pongoh. Perbedaan Kadar Hemoglobin Antara Ibu Hamil Yang Mengkonsumsi Telur Ayam Rebus Dan Buah Pepaya. Malahayati Nursing Journal. Volume 4 Nomor 5. 2022
15. Meirita Herawati, Ary Oktora Sri Rahayu, Fatmawati. Pengaruh Konsumsi Telur Ayam Terhadap Peningkatan Kadar Haemoglobin Dalam Remaja Putri Di Sman 3 Siak Hulu. Jurnal Ilmiah Kebidanan Imelda. Vol. 8, No. 1. 2022
16. Reni Suheni, Triana Indrayani, Bunga Tiara Carolin , Pengaruh Pemberian Telur Ayam Ras Rebus Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil Di Puskesmas Walantaka Kota Serang, JAKHKJ Vol. 6, No. 2, 2020
17. Rita Sari, Yeti Septiasari, Fitriyana, Nurwinda Saputri. Pengaruh Konsumsi Telur Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Remaja Putri Yang Mengalami Anemi. Jurnal Wacana Kesehatan Volume 5, Nomor 2. 2020
18. Heni Wijayanti& Poppy Fransisca. Pengaruh Pemberian Telur Rebus Terhadap Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil. Journal Of Biomedical Sciences And Health. Volume 1, No.1, 2022
19. Yuliani Budiyarti. Efektifitas Telur Ayam Dan Jambu Biji Merah Untuk Meningkatkan Kadar Hemoglobin. Journal of Innovation Research and Knowledge. Vol.1 No.9. 2022
20. Eti Rimawati, Erna Kusumawati, Elviera Gamelia, Sumarah, Sri Achadi Nugraheni. Intervensi Suplemen Makanan Untuk Meningkatkan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 2018
Published
2022-07-05
How to Cite
1.
Keintjem F, Essing Y, Tuju S, Dompas R, Lontaan A. Asupan Telur Ayam Rebus Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil. JIDAN Jurnal Ilmiah Bidan [Internet]. 5Jul.2022 [cited 22May2025];9(2):72 -78. Available from: https://ejurnal.poltekkes-manado.ac.id/index.php/jidan/article/view/1839

Most read articles by the same author(s)