Konseling Gizi, Kualitas Diit Berbasis Pangan Lokal Dengan Kadar Glukosa Darah Penderita Diabetes Mellitus Tipe Ii Di Wilayah Kerja Puskesmas Bahu

  • Rivolta G,M, Walalangi Jurusan Gizi Poltekkes Kemenkes Manado
  • Muksin Pasambuna Jurusan Gizi Poltekkes Kemenkes Manado
  • Rudolf B. Purba Jurusan Gizi Poltekkes Kemenkes Manado
  • Agung Suryohadi Jurusan Gizi Poltekkes Kemenkes Manado
Keywords: Nutrition Counseling, Quality Diit Based Local Food, Blood Glucose Level

Abstract

Diabetes Mellitus is a group of chronic disease which is characterized by increased levels of glucose in the blood due to disorders of the body's metabolism system, in which the pancreas organ incapable of producing the hormone insulin according to needs of the body. Nutritional counselling with quality local food based diit can help control blood glucose levels. This research aims to identify the difference in blood glucose levels and the value of quality diit type II diabetes mellitus patients before and after given nutritional counseling with quality local food based diit. This type of research is Pre Experimental research using one group pretest-posttest design. The number of samples is determined by purposive sampling counted 31 people. Data analysis using Wilcoxon and T-test analysis. The Wilcoxon analysis with significance level of 95% can be seen to produce significant difference in pre-post glycemic index component with p=0,000 (p<0,05) and diversity of pre-post food with p=0,002 (p<0,05). In the result of T-test for pre-post blood glucose variable, there was no significant difference p=0,105 (p>0,05). However, there was a range of decreased glucose levels before and after in 22 respondents with an average decrease of 11.42 mg/dL. Conclusion there was no difference of blood glucose level before and after nutrition counseling with quality of diet based on local food.

References

Dinkes Sulut, (2016). Profil Kesehatan Provinsi Sulawesi Utara 2015, UPTD BALAI DATA SURVEILANS DAN SIK, Dinas Kesehatan Provinsi Sulawesi Utara.
Domili, I. Ruhamayanti, N. A. Dan Saputra, A. (2017). Gambaran Kadar Glukosa Darah Puasa Sebelum Dan Sesudah Diberi Konseling Gizi Konsultasi Gizi Pasien Diabetes Mellitus Tipe 2 Di RSUD dr. M. M. Dunda Limboto. Jurusan Gizi, Politeknik Kesehatan Gorontalo. Journal Health And Nutrition Vol III. No. I 2017.
Fatimah, R. N. (2015). Diabetes Melitus Tipe 2. Artikel Review. Fakultas Medis, Universitas Lampung. Lampung.
International Diabetes Federation (IDF). (2014). GLOBAL DIABETES SCORERECARD TRACKING PROGRESS FOR ACTION. Brussels, Belgium.
Muslihah, N., Winarsih, S., Soemardini, Zakaria, AS, Zainudiin. (2013). Kualitas diet dan hubungannya dengan pengetahuan gizi, status sosial ekonomi, dan status gizi. Jurusan Ilmu Gizi, Fakultas Kedokteran, Universitas Brawijaya, Malang. Jurusan Pendidikan Kedokteran, Fakultas Kedokteran, Universitas Brawijaya, Malang. Jurnal Gizi pangan Vol. 8, No. 1, Maret 2013.
Nunung, S. M. (2015). Pengaruh Konsultasi Gizi Terhadap Asupan Karbohidrat dan Kadar Gula Darah Pasien Diabetes Mellitus Tipe II di Poliklinik Endokrin Rumah Sakit Umum Daerah dr. Zainoel Abidin Banda Aceh. Jurnal Kesehatan Ilmiah Nasuwakes Vol. 8 No. 2.
Pasaribu, S., (2014). Distribusi Umur, Jenis Kelamin, Tingkat Pendidikan, Pekerjaan dan Jenis Komplikasi Pada Penderita DM Tipe II Dengan Komplikasi yang Dirawat Inap Di RSUD DR. Pirngadi Medan Tahun 2012. Fakultas Kedokteran. Universitas HKBP Nommensen. Medan. Sumatera Utara. Skripsi dipublikasikan.
Prasetyani, D. dan Sodikin. (2017). Analisis Faktor Yang Mempengaruhi Kejadian Diabetes Mellitus (DM) Tipe 2. Vol.X. No.2, September 2017.
Presiden RI. (2012). Undang-Undang Dasar Republik Indonesia Nomor 18 Tahun 2012 Tentang Pangan. Dewan Perwakilan Rakyat RI dan Presiden RI.
Rowa, S. S., Fanny, L., Chaerunnimah. (2014) Identifikasi Penggunaan Bahan Makanan Indeks Glikemik Rendah dan Kadar Gula Darah Pasien Diabetes Mellitus Tipe 2 di RSUD Salewangang Maros. Media Gizi Pangan. Vol. XVII, Edisi 1, 2014.
Triana, R., Karim, D., Jumaini, (2015). Hubungan Tingkat Pengetahuan Pasien Diabetes Mellitus Tentang Penyakit dan Diet Dengan Kepatuhan Dalam Menjalankan Diet Diabetes Mellitus. RSUD Arifin Ahmad Pekanbaru. Program Studi Ilmu Keperawatan. Universitas Riau.
Wicaksono, R. P. (2011). Faktor-faktor Yang Berhubungan dengan Kejadian Diabetes Mellitus Tipe 2 (Studi Kasus di Poliklinik Penyakit Dalam Rumah Sakit Dr. Kariadi). Skripsi dipublikasikan.
Widya, S. S., Budi P. L., Purba, M. Br. (2015). Konseling gizi mempengaruhi kualitas diet pasien diabetes mellitus tipe 2 di RSUP Dr.Sardjito Yogyakarta. Indonesia Journal Nutrition Dietisien. Vol. 3, No. 1, Januari 2016
Published
2018-11-01
How to Cite
Walalangi, R., Pasambuna, M., Purba, R., & Suryohadi, A. (2018). Konseling Gizi, Kualitas Diit Berbasis Pangan Lokal Dengan Kadar Glukosa Darah Penderita Diabetes Mellitus Tipe Ii Di Wilayah Kerja Puskesmas Bahu. Jurnal GIZIDO, 10(2), 108 - 112. https://doi.org/https://doi.org/10.47718/gizi.v10i2.744

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>